Nederlandse telers in het Westland exporteren groente en fruit door te sjoemelen met etiketten. De producten worden in blanco kistjes naar Turkije verscheept, waar er labels met Made in Turkey op worden geplakt. Daarna wordt de groente en het fruit zonder problemen in Rusland verkocht.

Dat meldt het Algemeen Dagblad zaterdag. De Russen nemen wel landbouwproducten van Turkije af, omdat die geen lid zijn van de Europese Unie.

Verboden methode

De methode is verboden, omdat de herkomst van voedsel altijd te herleiden moet zijn. De telers trekken zich daar nu niks van aan; door de boycot lopen handelaren zo’n 180 miljoen euro mis. Exporteurs die het moeten hebben van de Russische markt, dreigen failliet te gaan.

Het is niet duidelijk hoeveel groente en fruit via Turkije aan Rusland wordt geleverd, maar volgens verpakkingsbedrijven worden er fors meer etiketloze dozen verkocht. Handelaren zeggen tegen het AD dat de methode de laatste maanden goed wordt gebruikt. ‘Exporteurs bestellen bij verpakkingsbedrijven blanco dozen, dan weet je wel hoe laat het is’, aldus een van de handelaren.

Verdachte ladingen onderschept

Door de enorme omvang van de handel in voedsel is het moeilijk om de etiketten goed te controleren. Desondanks worden ladingen met verkeerde etiketten soms opgemerkt. Bij de Russische boycot op Europese groenten vanwege de uitbraak van de Ehec-bacterie werd de methode al gebruikt. De controles zijn daarom nu verscherpt, en het Kwaliteits-Controle Bureau zou al een aantal verdachte gevallen hebben onderschept.

De handelaren zeggen dat Nederland niet de enige is die de methode gebruikt. Zo zou Spanje groente exporteren in Marokkaanse kisten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl